Join me! but why?

Hello, you are wandering in my website and you saw this post and you asked yourself, ‘why do I need to start a business and  join this lady?’ Why do i need to start a business? Why do i need to get out of my comfort zone ? Why do I need to let go something in life and start a new journey? Well, here it is… All I can say in this post is this. I am OFFICIALLY INVITING YOU  on this journey to create your life. Your DREAM LIFE that you yearn for years. your retirement years? Im inviting you to start thinking of how are you gonna be retiring? how are you gonna be retired? when will you retire? will you be able to retire young? how is it important to retire young? wouldn’t it be bored to retire so early? When I say retire, Id like to invite you to explore more in depth in your thinking and your desire. Does retirement means stop doing everything and just relax? how does it feel? For me, i need to retire early to do STUFF that i really desire to do and i want to do it YOUNG! I cant do the STUFF when I’m over 60 years old. i need to be fit and healthy to pursue my dreams , so i set up to RETIRE AT 40 What am I gonna do at 40? Wow! Well, life is a journey!!!  what I  desired 5 years ago was different that what I want it now. And what I want now can be different from what i want to...

Apabila mengambil Takaful Di usia lanjut

Harini aku ke HKL untuk berjumpa dengan Salah seorang bekas Client ku semasa aku di GSK dahulu. Doktor pakar yang aku kagumi sejak dulu. Aku sangat terharu apabila dia menghubungi ku untuk bertanya tentang 1 Million Policy . Beliau memerlukan pelan perlindungan untuk MLTA untuk Rumah barunya yang baru sahaja loan di approve oleh bank. Apa yang aku ingin kongsikan di sini ialah pengambilan MLTA di usia lanjut. Sebagai mana yang kita tahu , pengambilan Insurance/ Takaful di perngaruhi oleh umur kita. Mungkin pada usia muda kita tidak mempunya kapasiti untuk membeli rumah impian kita tetapi kita boleh merancang bila untuk kita dapatkannya. Harini doktor pakar yang hampir berumur 50 tahun tercengan bila aku berkata harga 1 Million Policy untuk umurnya dalam RM 1500 monthly. Beliau tidak expect ia menjagkau ke harga itu.  Situasi itu membuatkan dia terfikir apakah cara lain yang dia ada. what options does he have? MRTA – RM 60,000 lumpsum . Jika tiada lumpsum , ia boleh dimasukkan ke dalam loan dan akan dipengaruhi oleh interest di dalam loan. instead of paying RM 60,000, dia akan end up paying near to RM 200,000 MLTA RM1500 regular payment monthly dan pelan ini mempunyasi simpanan dan boleh dipakai untuk beberapai situasi. boleh digunakan sebagai MLTA dan juga income protection. Dia juga boleh mewasiatkan supaya wang ini di infakkan apabila dia tiada lagi di bumi. Have you ever thought todo a charity worth RM 1 million? which is more do able to you? making charity of 1 million when you are alive or when you are no more alive? Maka pelajaran yang aku dapat harini, Setiap orang yang...

Setahun selepas MH17: Kisah seorang wanita yang tabah

Asmaa Aljuned: Tabahnya seorang ibu berjuang untuk anaknya setelah kehilangan suami Tarikh 17 Julai, setahun yang lalu, dunia digemparkan dengan berita yang mengejutkan: pesawat Malaysia Airlines MH17 ditembak jatuh oleh pemberontak Ukraine di ruang udara Donetsk. Tidak diketahui sehingga kini mengapa pesawat komersial itu ditembak jatuh. Ada yang kata sengaja, ada yang kata tak sengaja, tetapi apa jua sebab yang diberikan, ia telah ditembak jatuh. Baca juga: 10 Tips Kewangan Paling Efektif Tiada yang terselamat daripada nahas tersebut. Salah seorang kru, merangkap pembantu juruterbang pesawat tersebut, Allahyarham Mohd Hakimi bin Hanafi, merupakan klien takaful saya. Beliau mengambil takaful nyawa tepat dua bulan sebelum trajedi berlaku. Beliau meninggalkan isteri, Asmaa Aljuned, yang rakan sekolah saya dahulu, dan seorang anak lelaki, Abderrahman bin Mohd Hakimi. Setahun selepas nahas berlaku, saya menjemput saudari Asmaa untuk ditemuramah. Saya yakin ramai wanita di luar sana ingin mengetahui bagaimana beliau mengharungi detik-detik awal trajedi tersebut, bagaimana beliau tabah menghadapi segala masalah yang timbul dan apa nasihat atau pengajaran yang dapat beliau kongsikan berikutan trajedi...
Hapuskan Hutang Anda Dengan Teknik Pelik Ini

Hapuskan Hutang Anda Dengan Teknik Pelik Ini

Cara nak selesaikan masalah hutang yang paling mujarab Hutang memang tak dapat dielakkan. Macam mana nak beli kereta kalau tak ada hutang? Takkan nak kumpul RM50,000 cash baru beli kereta? By the time dapat kumpul RM50,000, harga kereta pun naik jadi RM70,000 sebab inflasi tak sifar. Macam tu jugak rumah, pendidikan, dan lain-lain lagi perbelanjaan besar dalam hidup kita. Memang tak logik nak beli cash. Tapi masalah masyarakat kita sekarang ni ialah banyak sangat hutang. Loan lepas sampai 60%, malah ada yang sampai 70% gaji. Memang tak terbayar. So macam mana nak selesaikan hutang ni? Banyak artikel dan blog post yang bagi nasihat dari segi ekonomik. Jimatkan berbelanja, turunkan sikit standard supaya boleh mula bayar hutang, macam-macam nasihat. Semua tu bernas, tapi saya bukan tulis blog post ni untuk ulang nasihat orang lain. Saya ada cadangan yang bukan ekonomik, tapi mungkin lebih dari sudut spiritual untuk membantu kita selesaikan hutang ni. Hutang adalah kesempitan hidup Sesiapa yang pernah merasakan bebanan hutang yang banyak pasti setuju dengan statement ni. Memang beban. Nak beli apa-apa pun semua tak boleh, kalau terspend banyak sikit dah rasa bersalah, baru minggu kedua bulan ni, dah fikir macam mana nak buat payment bulan depan. Sebab itu orang cakap “belenggu hutang”. Memang  sesak nafas dibuatnya. So kalau hutang itu kesempitan, apa lawan dia? Kelapangan. Tapi macam mana nak dapatkan kelapangan hidup? Yang saya pernah buat, dan jadi, adalah bersedekah. Bersedekah membawa kelapangan jiwa. Bila kita memberi, banyak mana pun hutang kita, selepas meberi dengan ikhlas, kita akan rasa lapang dada on the spot dan kalau diamalkan, kelapangan sedikit tu akan makin lama makin besar sampai kita...
5 Cara Simpan Duit Tanpa Stress

5 Cara Simpan Duit Tanpa Stress

Menyimpan duit itu penting. Semua orang cakap benda sama. Dalam Facebook, dalam blog, kat tempat kerja, semua cakap pasal simpan duit. Tapi tak ramai yang buat. Mana saya tau ramai tak buat? Menurut artikel ni, 53% rakyat Malaysia ni takde simpanan. Takde buat savings. Maknanya kalau emergency kebanyakan kita akan ada masalah kewangan. Sebab sebenar? Kalau nak ikutkan data dan statisitik, banyak lagi yang boleh saya tunjukkan. Tapi itu semua tak membantu menyelesaikan masalah. Kebanyakan kita tau savings tu penting, tapi kebanyakan kita tak buat. Kenapa? Sebab kita terlalu bergantung kepada willpower kita. Willpower tu ialah kekuatan mental kita untuk disiplinkan diri simpan duit walaupun banyak benda best kita boleh buat dengan duit tu. Kita boleh beli handbag, pegi Paris, tukar rim kereta, etc etc. Tapi kita tak pergi. Sebab nak simpan duit. Willpower ni bukan satu benda yang tak akan habis. Depending on kita punya personality, tak ramai orang yang boleh tahan tak buat apa-apa dengan duit dia untuk jangka masa panjang. Satu lagi, kalau ghairah sangat simpan duit sampai tak guna langsung pun, akan effect quality of life kita. Hidup bukan sekadar kerja and simpan duit. Kita masing-masing ada minat, impian, kehendak etc yang perlu dipenuhi – kalau semua dipendam sebab nak simpan duit boleh jadi mental dibuatnya. So macam mana nak dapat balance antara simpan duit dengan quality of life ni?   1. Gunakan teknologi untuk jimat willpower Willpower ni tak tahan lama. Paling kuat 2-3 hari maksimum dia berkesan. Sebab tu azam tahun baru jarang orang capai. Tapi teknologi tak perlukan willpower. So kita mintak tolong teknologi untuk uruskan duit kita. Macam mana? Gunakan “Standing Instructions”...
10 Tips Kewangan Paling Efektif

10 Tips Kewangan Paling Efektif

Tips Pengurusan Kewangan Peribadi: Kunci Kejayaan Dalam Pengurusan Duit Semua orang buat azam tahun baru. Tapi tak ramai yang teruskan sampai berjaya. Memang susah nak konsisten dalam perkara-perkara yang long term ni. Lebih-lebih lagi kalau ada banyak sangat item dalam list azam tahun baru kita tu. Rahsia untuk kita achieve azam tahun baru ni ialah dengan satu konsep penting iaitu FOCUS. Kalau nak focus kita tak boleh ada banyak sangat benda nak buat. Kena pilih. Ni saya bagi Top 10 list tips kewangan untuk sesiapa yang nak lebih bijak mengurus duit tahun 2015 ni.   1. Pastikan anda dibayar setimpal dengan nilai anda, dan berbelanjalah kurang dari pendapatan anda Bunyi macam basic, tapi hakikatnya kebanyakan kita bermula cari duit dengan bekerja makan gaji. Kalau kita spend masa 40 jam/minggu dalam kerjaya kita, make sense untuk kita pastikan yang kita dibayar setimpal dengan kebolehan kita. Sentiasa buka mata untuk cari peluang kerja di syarikat yang sanggup bayar lebih tinggi dan ada peluang untuk kita naik pangkat. Kalau kita underpaid walau hanya RM1000 sebulan, kita boleh rugi sehingga RM1 juta dalam seumur hidup kita bekerja. Bayangkan team bola sepak yang score 6 gol separuh masa pertama. Hebat kan? Bayangkan team yang sama bolos 7 gol separuh masa kedua. Menang ke kalah? Macam tu juga financial kita. Kalau kita earn income RM100,000 sebulan tapi kita spend RM150,000, kita akhirnya miskin dan muflis. Jangan terkejut memang ada orang earn dan spend duit macam tu. Memang end up muflis. Simpan duit biasanya lagi senang dari buat duit lebih. Untuk orang makan gaji la. Kalau orang berniaga lain sikit.   2. Disiplin dengan Budget Ramai...