Join me! but why?

Hello, you are wandering in my website and you saw this post and you asked yourself, ‘why do I need to start a business and  join this lady?’ Why do i need to start a business? Why do i need to get out of my comfort zone ? Why do I need to let go something in life and start a new journey? Well, here it is… All I can say in this post is this. I am OFFICIALLY INVITING YOU  on this journey to create your life. Your DREAM LIFE that you yearn for years. your retirement years? Im inviting you to start thinking of how are you gonna be retiring? how are you gonna be retired? when will you retire? will you be able to retire young? how is it important to retire young? wouldn’t it be bored to retire so early? When I say retire, Id like to invite you to explore more in depth in your thinking and your desire. Does retirement means stop doing everything and just relax? how does it feel? For me, i need to retire early to do STUFF that i really desire to do and i want to do it YOUNG! I cant do the STUFF when I’m over 60 years old. i need to be fit and healthy to pursue my dreams , so i set up to RETIRE AT 40 What am I gonna do at 40? Wow! Well, life is a journey!!!  what I  desired 5 years ago was different that what I want it now. And what I want now can be different from what i want to...

Apabila mengambil Takaful Di usia lanjut

Harini aku ke HKL untuk berjumpa dengan Salah seorang bekas Client ku semasa aku di GSK dahulu. Doktor pakar yang aku kagumi sejak dulu. Aku sangat terharu apabila dia menghubungi ku untuk bertanya tentang 1 Million Policy . Beliau memerlukan pelan perlindungan untuk MLTA untuk Rumah barunya yang baru sahaja loan di approve oleh bank. Apa yang aku ingin kongsikan di sini ialah pengambilan MLTA di usia lanjut. Sebagai mana yang kita tahu , pengambilan Insurance/ Takaful di perngaruhi oleh umur kita. Mungkin pada usia muda kita tidak mempunya kapasiti untuk membeli rumah impian kita tetapi kita boleh merancang bila untuk kita dapatkannya. Harini doktor pakar yang hampir berumur 50 tahun tercengan bila aku berkata harga 1 Million Policy untuk umurnya dalam RM 1500 monthly. Beliau tidak expect ia menjagkau ke harga itu.  Situasi itu membuatkan dia terfikir apakah cara lain yang dia ada. what options does he have? MRTA – RM 60,000 lumpsum . Jika tiada lumpsum , ia boleh dimasukkan ke dalam loan dan akan dipengaruhi oleh interest di dalam loan. instead of paying RM 60,000, dia akan end up paying near to RM 200,000 MLTA RM1500 regular payment monthly dan pelan ini mempunyasi simpanan dan boleh dipakai untuk beberapai situasi. boleh digunakan sebagai MLTA dan juga income protection. Dia juga boleh mewasiatkan supaya wang ini di infakkan apabila dia tiada lagi di bumi. Have you ever thought todo a charity worth RM 1 million? which is more do able to you? making charity of 1 million when you are alive or when you are no more alive? Maka pelajaran yang aku dapat harini, Setiap orang yang...

Take care of your vibrations

Hi. Im gonna share something tonight! Its regarding Vibrations /Gelombang . What is Vibrations that I am going to share? Vibration is what you project to the world by using your feelings. When I said by using your feelings, it means, It works even when you are not saying anything. And that Feeling is so powerful that it attracts the same kinda feelings. You can read it in las of attraction book, there are many out there that you can get a hold on your hands, i am now gonna share the latest that happened to me. We just moved to Selayang from Shah Alam. FYI, Shah Alam and Selayang are two different districts and has two different cultures. The people are different, the geography and the day to day routine also has some differences. Since we were in moving phase, we were too busy to REALLY think about business, especially on getting new cases. This is because for me, I need to settle things one by one to focus better. There were two main things that were going on in our lives, Moving in and out and also buying our brand new car.So, yah we did not have time to sit down and plan for new customers and recruits. What amazed me was, through this blog we will averagely get enquiry from strangers in around 2-3 person in a week. Some ask regarding Exams and some requested for MEdical and Takaful Protection. So this couple of weeks, we have been getting people from KL, Kepong , Melawati, KEramat, Batu caves to have business with us. and I wonder,...

Apabila hati tersenyum Indah…

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah…   minggu yang sangat teruja buat hatiku… semua yang datang serba indah.. serba lengkap dan serba riang… niqmat yang Allah bagi pada ku untuk senantiasa bersyukur dalam apa jua yang berlaku… walaupun tangisan menderum, atau tawaan mengilai , semuanya harus untuk aku tenang dan bersyukur sentiasa. kerana apa? kerana segalanya yang didatangi padaku adalah untuk aku.untuk aku apa? untuk aku bertumbuh. menjadi perwira , menjadi srikandi di era ini. Terima kasih ya Allah. Minggu ni jugak minggu yang membuatkan aku teruja kerana aku melalui proses pembelian suatu item yang agak istimewa buatku… Bonus kalini, aku memutuskan untuk menghadiahkan diriku kereta baru. kereta yang bukan sekadar kereta, tetapi tujuan utama adalah untuk pembangunan Ummah. Aku berniat agar Allah mengizinkan aku menginspirasikan wanita wanita muslima di luar sana untuk bekerja rajin dan mempunya objektif hidup yang crystal clear. Tujuan kedua aku dalam pembelian kereta ini adalah untuk mama dan abah. AKu sangat berdoa agar mama dan abah sempat merasai kejayaan anak anak mereka. Kami empat beradik bagi aku, semua kami berjaya alhamdulillah. Cuma mungkin dalam perniagaan bermula dari anak mereka yang ketiga. betapa mereka risau sedetik mereka mengetahui tentang aku berhenti kerja dan memulakan perniagaan pada tahun 2011, aku ingin harini mereka tahu, aku dapat mengahrungi pahit manis liku liku hidup berniaga di kuala lumpur setelah empat tahun berkecimpung dalam bidang takaful. Aku mengejutkan mereka dengan membawa mereka ke showroom BMW setelah menjemput mereka di Subang Airport minggu lepas. Muka abah waktu itu…. muka abah waktu itu adalah muka terharu yang tidak dapat aku gambarkan… aku mengangkat ibu jariku dan tanya padanya , “ok abah?” abah senyum bangga....
MLTA atau MRTA? Analisis Terperinci

MLTA atau MRTA? Analisis Terperinci

MLTA atau MRTA: Mana satu yang anda perlukan? Membeli rumah adalah suatu komitmen besar yang mengambil masa sehingga 35 tahun untuk selesai pembayaran. Oleh itu, ia patut dilindungi walaupun anda sudah tiada lagi. Membeli rumah untuk tanggungan anda adalah mulia, tetapi ia boleh menjadi beban sekiranya sesuatu terjadi kepada anda dan aset tersebut belum habis dibayar. Sebab itu banyak pegawai pinjaman perumahan menawarkan insurans mortgage life policy iaitu insurans untuk melindungi rumah – aset anda yang paling besar. Sepertimana polisi insurans lain, anda perlu membayar satu kadar premium tetap. Jika terjadi sesuatu yang tak diingini kepada anda, polisi ini akan membayar penuh pinjaman perumahan anda dan keluarga anda tidak perlu risau tentang tempat tinggal mereka. Apa beza MRTA dan MLTA? Di Malaysia, terdapat dua jenis insurans mortgage life policy yang diluluskan oleh Bank Negara iaitu Mortgage Reducing Term Assurance(MRTA) dan Mortgage Level Term Assurance(MLTA).  Bagaimanapun, ramai yang keliru antara MLTA dan MRTA. Yang mana patut anda beli? MRTA MRTA adalah pelan insurans hayat yang nilai pampasannya berkurangan sepanjang tempoh polisi. Polisi ini akan ditawarkan oleh pihak bank untuk melindungi bank sekiranya sesuatu terjadi kepada anda,dan anda tidak lagi mampu service loan anda. MLTA MLTA juga insurans hayat, ia tidak terikat kepada loan perumahan anda. Pelan ini untuk melindungi anda secara peribadi, bukan untuk melindungi bank. Pampasannya tidak berkurangan sepanjang tempoh pinjaman, dan bayaran pampasan dibuat kepada keluarga anda dan bukan pihak bank. MRTA MLTA Tujuan Perlindungan Perlindungan, Simpanan, dan Cash Value Perlindungan Jumlah pampasan berkurangan semakin lama polisi dipegang Jumlah pampasan kekal sama dengan kadar pampasan tetap Boleh dipindahmilik Tidak Ya Penama Penama ialah bank. Boleh diwariskan kepada sesiapa Pembiayaan Termasuk sekali dengan...
PruBSN Ummahlink: Persediaan Menunaikan Ibadah Haji

PruBSN Ummahlink: Persediaan Menunaikan Ibadah Haji

Bagaimana PruBSN Ummahlink dapat membantu anda membuat persediaan untuk melaksanakan ibadah haji dan umrah Sebagai umat Rasulullah SAW, kita semua rindukan Makkatul Mukarramah. Mendegar cerita saudara-saudari muslimin dan muslimat yang telahpun mengecap nikmat haji dan umrah, semakin dalam rasa rindu kepada Rumah Allah itu. Tidak semua antara kita yang terpilih untuk dapat menunaikan haji dan umrah. Pengalaman saya sendiri dapat mengerjakan umrah pada usia muda tak dapat saya lupakan. Memang kalau boleh setiap tahun saya nak bekunjung ke Baitullah. Ramai antara kenalan dan rakan saya yang rapat melahirkan perasaan risau. Keadaan ekonomi sekarang tidak membolehkan menyimpan wang. Nak beli rumah pun tak mampu, apatah lagi menyimpan untuk Haji? Sedih rasanya bila dengar rakan dalam situasi tersebut. Pelan Haji dan Umrah Ummahlink Ummahlink adalah produk takaful yang dicipta khas oleh PruBSN untuk membantu umat Islam Malaysia membuat persiapan untuk mengerjakan haji di masa hadapan. Mari kita mengenali produk ini dengan lebih dekat: 1. Ummahlink terdiri daripada 3 akaun utama: Protection Unit Account (PUA):ini merupakan bayaran pampasan takaful. Istimewanya di sini ialah bayaran 2 kali ganda dari segi pampasan kematian atau lumpuh kekal keseluruhan sekiranya client meninggal dunia atau lumpuh kekal keseluruhan ketika menunaikan haji atau umrah. Investment Unit Amount (IUA) : Ini adalah komponen investment atau pelaburan (yang dilaburkan dalam unit amanah Dana Takaful PruBSN yang terdiri daripada 3 dana: Ekuiti, Urus atau Bond. Cash Unit Account (CUA) : Ini adalah satu account yang sangat special sebab client boleh dapat duit cash payout 2 tahun sekali, serendah RM 500 dan seterusnya RM 1,000, RM 2,000. Ia berergantung kepada caruman bulanan. Selain itu, duit dalam account CUA ini juga akan dimasukkan dalam ACCOUNT SSP (Sijil...